Ekonomi och miljö

Att investera i solceller är lönsamt på många sätt. Här ser du några räkneexempel:

Energikostnaden minskar med en tredjedel

Förutom att du direkt sänker dina inköpskostnader för el, så får du en intäkt på elen du inte själv använder om du säljer tillbaka den. Hur mycket du får betalt för din överskottsel skiljer sig mellan elbolagen. Oavsett priset så brukar man säga att du sänker din elkostnad med ungefär en tredjedel.

Tio gånger bättre avkastning än sparräntan på banken

Även avkastningen går att räkna på olika sätt. Ett enkelt sätt är att jämföra med räntan du får om du istället sätter in pengarna på banken.
Idag är räntorna i princip obefintliga eller under 1 procent. Sänker du din elkostnad med en tredjedel så motsvarar det på en solcellsanläggning som kostar 100 000 kr cirka 7 500 kr på ett år. För att få ut 7 500 kr i nettoränta behöver du få 10,7 procent i ränta hos banken. Avkastningen bli alltså cirka 10 gånger bättre om du investerar i solceller än har dem på bankboken.

Värdet på huset ökar med 14 procent

Enligt en undersökning av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) ökar snittvillan i Sverige i värde med cirka 14 procent, då huset med solceller har en lägre driftkostnad. (SLU undersökning 2019). Skillnaden är att pengarna sitter fast i taket och din elbesparing och det tar 13 år innan besparingen på 7 500 kronor blir 100 000 kronor. Men pengarna är inte förbrukade! Tvärtom, de växer direkt och du får tillbaka dina pengar plus 14 procent när du säljer ditt hus. Snittpris et på villor i Sverige ligger på 1 700 000 kr (oktober 2019). Om du betalat 100 000 kr för solceller på en snittvilla och betalar så blir den villan värd 238.000 kr

mer än samma hus utan solceller. (Källor: Rapporten ”Pricing the sun”, Sveriges Lantbruksuniversitet 2019 och SCB)

Miljö
Dina solceller kommer att producera fossilfri energi och du bidrar till ett framtida fossilfritt samhälle.