Så fungerar det

Så fungerar det att sätta solceller hustaket:

Solceller hänger ihop i större solpaneler som monteras uppe på fastighetens tak eller på fasaden. När solens strålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning mellan framsidan och baksidan av cellen. För att elen ska kunna användas i fastigheten används en så kallad växelriktare som omvandlar likström till växelström.

Hur fungerar solceller under moln och snö?

Solceller ger mest energi på sommarhalvåret men de slutar inte producera el bara för att det är molnigt eller för att det ligger snö på taket. Det behöver alltså inte vara soligt, bara ljust. En klar sommardag produceras det som mest el.

Solpaneler kräver nästan inget underhåll

– I Sverige regnar det tillräckligt ofta för att man inte ska behöva rengöra solpanelerna. Det är inte bara sommarens och höstens regnskurar som rengör modulerna utan snö har också en rengörande effekt på taket.

Lagra i batteri eller sälj tillbaka

Så länge det är ljust får du energi från solcellerna. När det blir mörkt slutar energiproduktionen. Solpaneler har ingen möjlighet att spara den el du inte använder, men du kan komplettera dina paneler med batterier för att ha energi även när solen gått ner. Du kan också sälja din överskottsel. Genom att mata in överskottselen på elnätet kan du sälja den till ett elbolag, som i sin tur säljer elen vidare till andra elhandelskunder.

Att köpa solceller – steg för steg

1.Räkna på ditt tak i solcellsguiden och skicka in en intresseanmälan

2.Du får en offert att ta ställning till

3.Sök bygglov (sedan 2018 avskaffades kravet generellt men det finns undantag så hör med din kommun)

4.Beställning och tid för installation

5.Leverans av solcellerna (några dagar innan installation)

6.Installation

7.Mätarbyte sker av din ditt elnätsbolag därefter driftsättning

8.Avtal om att sälja din överskotts el (du skriver avtal med det bolag som du vill sälja till)